Plywood yoğun olarak inşaat sektöründe kullanılan bir orman ürünüdür. Suya dayanıklı ve yüksek mukavemetli bir ürün olması nedeni ile beton kalıplarda ve sıvasız kalıp sistemleri için en uygun malzemedir
Plywood çam, kayın, huş (birch) gibi dayanıklı ağaçlardan imal edilmektedir. Plywood dış yüzeyleri fenolik reçine emdirilmiş kraft kağıdı ile kaplanmıştır. 7, 9, 11 ve 13 kat papel olacak şekilde imal edilirler.
Plywood, mekanik dayanıklılığa sahip olup hafif bir malzemedir. İnşaatlarda sıva maliyetlerini azaltıp kalıp döşeme sürelerinde zaman tasarrufu sağlamaktadır.
Plywood ingilizce bir terim olup Ülkemizdeki anlamı filmli kontrplak’ dır ve pleymut diye de adlandırılır, plywood’u diğer ürünlerden ayıran en büyük özelliği üzerinde en az 120/gr fenolik kraft kağıdı olmasıdır.
plywood ağaç cinsine ve menşei ne göre sınıflandırılır. Ağaç cinsine göre Huş (birch) Çam, Kayın, tropikal plywood menşeine göre ise Rus, Brezilya,Vietnam, Hindistan plywood diye sınıflandırılır ve aranır.
HİZMET BÖLGELERİMİZ:
İstanbul Adalar Ataşehir Beykoz Çekmeköy Kadıköy Kartal Maltepe Pendik Sancaktepe Sultanbeyli Şile Tuzla Ümraniye Üsküdar Arnavutköy Avcılar Bağcılar Bahçelievler Bakırköy Başakşehir Bayrampaşa Beşiktaş Beylikdüzü- Beyoğlu- Büyükçekmece- Çatalca- Eminönü- Esenler- Esenyurt Eyüp Sultan- Fatih Gaziosmanpaşa Güngören Kağıthane Küçükçekmece Sarıyer Silivri Sultangazi Şişli Zeytinburnu
Adana, Adıyaman, Afyon, Ağrı, Amasya, Ankara, Antalya, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Isparta, İçel (Mersin), İstanbul, İzmir, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, K.maraş, Mardin, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Uşak, Van, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Batman, Şırnak, Bartın, Ardahan, Iğdır, Yalova, Karabük, Kilis, Osmaniye, Düzce
PLYWOOD KULLANAN SEKTÖRLER
Dekorasyon, İnşaat, Kutu Ambalaj, Otomotiv, Reklam Tabela, Reklam Ajansları, Sahne ve yapı firmalarıdır.
PLYWOOD ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
Ağaç cinsi; Huş veya Çam olduğuna aynı ağaçla türüyle başlayıp aynı ağaç türüyle bitmesine firma logosunun üzerinde olmasına.
Katman sayısına en az 7 katman 11 katman ve 13 katman diye devam etmesine katman sayısı ne kadar fazla ise mukavemeti de o kadar yüksek olur buda betonda kullanım sayısını arttırır. Katman sayısı plywood un kalitesini ve mukavemetini belirler.
Betonda kullanılan plywood Ağırlıklı olarak 18mm*1250*2500 ölçülerinde dir.
18mm plywood katmanları 7,9,11,13 katmandır.
21mm plywood katmanları 9,11,13,15 katmandır.
KULLANIM ALANLARI
Kalıp-iskele platformları, iç bölme, çatı kaplama, zemin ve parke endüstrisi, ofis mobilyaları, raf üretimi, tır dorseleri ve konteynır, reklam tabela, sahne ve yapı firmalarıdır.
PLYWOOD NE KADAR DAYANIKLI BİR ÜRÜNDÜR?
Ülkemizdeki tüketim alışkanlıklarını belirleyen faktörlerin başında ne gelir diye sorduğumuzda her birimizin aklına ürünlerin farklı yönleri veya özellikleri gelecektir. Ancak yapılan istatistiki çalışmalar göstermiştir ki, bir ürün alırken ülkemiz tüketicileri, en çok ürünün dayanıklılığı ile fiyatına dikkat etmektedirler. Daha sonra ise ürünün kullanışlı olması ile estetik olarak uyumlu olması aranan özelliklerden olmaktadır.
Özellikle zemin malzemeleri arayan kişilerin günümüzdeki en fazla talep ettikleri ürünlerin başında plywood gelmektedir. Plywood Hakkında başlıklı yazımızda da detayları belirtilmiş olduğu gibi plywoodların temel kullanım alanı zemin kaplamalarıdır. Bunun yanında inşaat ve dekorasyon sektörü başta olmak üzere dış cephe işlerinde, duvar giydirme ve duvar kaplaması yapılırken, kamyon ve tır kasası imalatında, gemilerin ve teknelerin inşası esnasında, mobilya ve oyuncak sektöründe, dekorasyon amaçlı işlerde ve buna benzer ağacın kullanılabileceği her işte plywood kullanımı yapılmaktadır.
Plywood, satıcıları plywood ticaretini yaparken bu ürünün ahşap bazlı olması nedeniyle doğal ve organik olduğunu; darbelere, suya ve neme karşı çok kullanışlı ve dayanıklı olduğunu ifade etmektedirler. Hal böyleyken müşterilerin zihinlerinde, bu söylemlerin bir pazarlama stratejisi olup olmadığı konusunda tereddütler oluşmaktadır. Biz de sizler için bu konuyu detaylı bir şekilde araştırıp plywood ürünlerinin özellikle de evlerin zemin kaplamaları için kullanılması açısından dayanıklı olup olmadığını ifade etmeye çalışacağız.
Plywood Dayanıklılığına Dair Teknik Veriler
Plywood ürünlerinin teknik talimnameleri ve şartnamelerine bakıldığında ürünün mukavemet değerlerine ilişkin veriler bolca bulunmaktadır. Sitemizde daha önce yayınladığımız Kontrplak Çeşitleri Teknik Veri Tablosu başlıklı yazımız için linkini tıklayarak siz de ürünün mukavemet değerlerini inceleyebilirsiniz.
Bu tablolar incelendiğinde, Plywood’un ana malzemesi olan ağacın türüne ve üretim esnasında uygulanan yoğunluk değerlerine bağlı olarak plywoodun bükülme mukavemetinin 65 ila 144 N/mm2 arasında değiştiği görülecektir. Basınç Mukavemeti değerlerinin ise 40 ila 71 N/mm2 dolaylarında olduğu anlaşılacaktır. Bir tüketici açısından düşündüğümüzde yukarıda verilen rakamsal ifadelerin çok fazla bir önem arz etmediği, bu rakamların plywood uzmanları için daha önemli ve anlaşılabilir olduğu değerlendirilmektedir. Bu nedenle de biz yazımızda, plywood alıp almama kararı verecek müşterilerin anlayabileceği dilden bir değerlendirme yapmayı daha uygun görüyoruz.
Plywood’un Kullanıldığı Sektörler Açısından Yapılan Değerlendirilmesi
Bir ürünün dayanıklılığını araştırırken kullanıldığı sektörlere bakmak kullanıcıya ürün hakkında önemli ipuçları verecektir. Yukarıda da ifade edildiği gibi ülkemizde ve dünyada ahşabın kullanılabileceği her alanda plywood kullanımı da yapılabilmektedir. Ancak bizim burada üzerinde durmak istediğimiz sektörler özellikle gemi, tır ve otomotiv sektörleridir. Plywood ürünleri bu sektörlerde çok kullanılmakta olup en önemli nedeni de ürünün mukavemetinin muadil ürünlere nazaran fazla olmasıdır.
Örneğin gemicilik gibi uzun süreli suya veya neme maruz kalınan ortamlar, dayanıklı bir ürün kullanılmasını gerekli kılmaktadır. Ayrıca taşımacılık sektöründe kimyasallara maruz kalınmasına rağmen zeminlerin, tavan ve yan cidarların da kimyasal ürünlerden etkilenmemesi gerekir. Bunun yanında gemicilik ve otomotiv sektörlerinde uzun süreli kullanıma ve aşırı yük taşınması durumlarına da mukavim olabilecek ürünler kullanılması gerektiği düşünüldüğünde bu alanlarda etkinlikle ve verimlilikle kullanılmakta olan plywoodun dayanıklılığı da ayan beyan ortaya çıkmaktadır.
Plywood’un Üzerine Yapılan Tamir ve Tadilat Uygulamaları Açısından Değerlendirilmesi
Özellikle zemin kaplaması için tercih edilse de kartonpiyer ve dekorasyon amaçlı da kullanılan plywoodlar üzerinde, evimize monte edildikten bir müddet sonra farklı ihtiyaçlarımız nedeniyle tamir ve tadilat ihtiyacı olabilmektedir. Pek çok ürün üzerine matkapla delik açılması mümkün değildir, zira bu işlem sonrasında deformasyon ve hatta çatlamalar görülebilmektedir. Bunun yanında bazı ürünler boya tutmadığı gibi boyanın neminden ötürü ürünlerde bozulmalar görülebilmektedir. Bu yaşanan problemler, plywood için kesinlikle geçerli değildir.
Plywood ürünlerin hepsine gönül rahatlığıyla boya yapılabilir, üzerlerine matkapla delikler açılabilir, istenen miktarda çivi çakılabilir. Plywood ürünleri için yapılan bu tip tadilat ve tamirat işlemleri neticesinde plywoodda hiçbir bozulma ya da farklı bir sıkıntı görülmeyecektir. Üretim esnasında son model teknoloji ile mukavemeti arttırılan plywood, tamir ve tadilata uygun özellikleri sayesinde tercih edilirliğini gün geçtikçe arttırmaktadır.
Diğer Ahşap Ürünleri ile Plywoodun Genel Bir Kıyaslaması
Plywood, diğer ahşap ürünleri ile kıyaslandığında özellikle mukavemetlik açısından çok üstün yönlere sahiptir. Diğer ahşap malzemelere nazaran daha kusursuz ve geniş ölçülerde üretilebilen plywood ürünleri, aynı kalınlık değerine sahip tahtalardan çok daha sağlamdır. Taşıma ya da çivilemeler sırasında yarılma olasılığı hemen hemen bulunmayan plywoodların levhaları çapraz olarak yapıştırıldığından dolayı çekme veya şişme problemi de yaşanmamaktadır.
Kontrplak teknolojisinde liflerin birbirine dik olarak üretilmesi inovatif bir çözüm olarak karşımıza çıkmaktadır. Liflerin birbirlerine dik olması sayesinde alt, üst ya da en dışta bulunan levhaların ve bunların hemen arkasındaki katmanların lifleri de aynı yöne bakmaktadır. Bu tasarım ise plywoodun, diğer ahşap bazlı ürünlere nazaran çok daha dengeli bir özelliğe sahip olması yanında dönme ya da esneme yapmamasının da sebebi olmaktadır.
Sonuç Ve Değerlendirme
Kontrplak ya da plywood ürünler üretilirken; ağaçların soyulması sonrasında işçilik marifetiyle ortaya çıkarılan papellerin lif yönleri çapraz bir şekilde yapıştırılmaktadır. Daha sonrasında çok yüksek sıcaklık ve basınç değerleri altında ürünler preslenmekte, birbirine yapıştırılmakta ve böylece plakalar halinde plywood üretimi sağlanmaktadır. Önemli ölçüde sağlam olması, çekme ya da şişme gibi problemlere neden olmaması yanında üstün mekanik ve fiziksel özellikleri sayesinde çivi ve vida tutma yeteneği, plywoodun çok tercih edilme nedenlerindendir.
Gemicilik ile yüksek ölçekli kargo ve taşımacılık yapılan sektörlerde etkinlikle kullanılıyor olması, plywood dayanıklı mı sorusunu soran alıcılar için önemli bir detay olarak karşımıza çıkmaktadır. Diğer ahşap ürünleri ile kıyaslandığında kolay işlenebilir olması ile dekoratifliği nedeniyle de çok tercih edilen plywood, esneme ve dönme yapmaması nedenleriyle de uzun yıllar sağlam bir şekilde kullanıma uygun bir üründür.
Zemin kaplama malzemesi temin etme aşamasındaysanız ve bu konuda endişeleriniz varsa, sitemizde bulunan plywood ile ilgili bilgileri inceleyebilirsiniz. Sektörde yılların deneyimine sahip Galleon Design ve Kalem Orman dış mekânlar da dahil olmak üzere tüm yaşam alanlarınız için plywood kullanımını önermektedir. Herkese ve her keseye uygun zengin plywood ürün yelpazemizi ve ekonomik fiyatlarımızı inceleyerek, uygun fiyata plywood sahibi olabilirsiniz. Her türlü soru ve sorunlarınız için günün her saati bizi arayarak destek talebinde bulunabilirsiniz.
Teknik Veri Tablosu:
Ağaç Türü | Yoğunluk (kg/m3) | Bükülme Mukavemeti (N/mm2) | MOE Bükülme (N/mm2) | Kesme Mukavemeti (N/mm2) | Basınç Mukavemeti (N/mm2) |
Huş (Birch) | 610 – 660 | 120 – 144 | 13300 – 16200 | 11.8 – 14.2 | 49 – 60 |
Ladin (Spruce) | 400 – 430 | 65 – 77 | 10000 – 12000 | 5 – 5.7 | 40 – 50 |
Keruing | 680 – 850 | 110 – 160 | 14000 – 21000 | 9 – 11.7 | 58 – 71 |
Kayın (Beech) | 640 – 720 | 90 – 125 | 12300 – 16400 | 7.7 – 10 | 52 – 64 |
Meranti (White/Red) | 550 – 700 | 90 – 126 | 11400 – 15700 | 8.2 – 10 | 51 – 65 |
Kara Çam | 550 – 620 | 88 – 99 | 10600 – 14500 | 8.8 – 10.9 | 45 – 62 |
Douglas Çamı | 550 | 72 | 12700 | 7.3 | 47 |
Bir yanıt yazın